Német nemzetiségi oktatás

Iskolánk a kezdetek óta német tagozatos általános iskola volt.
1997-ben indult az első német nemzetiségi osztály a Telekiben.
A nemzetiségi osztályokban tanuló diákok közül évek óta egyre többen sikeres nyelvvizsgát tesznek nyolcadik év végén.

Nyelvvizsgaeredményeink

Hogyan kezdődött a német nemzetiségi oktatás a Telekiben?

Ahány nyelv, annyi ember, szokták mondani.
A szülők számára, ha kedvenc csemetéjüknek iskolát keresnek, fontos szempont a nyelvtanulás lehetősége. Így aztán a mi iskolánk mindig is kedvelt volt a szülők körében, hiszen megalakulásától kezdve lehetőséget kapott évfolyamonként egy német nyelvtagozatos osztály működtetésére. Telt-múlt az idő, új szelek fújtak, változott a világ, de az idegen nyelv tanulására való igény változatlan maradt.

1996-ot írtunk. Különleges év volt. Ha németoktatás, akkor az anyanyelvi környezetben való gyakorlás biztosítása is elengedhetetlen. 1996-ban ránk talált egy csoda: egy németországi iskola keresett testvériskolát Magyarországon! Eleinte kóruskapcsolatnak indult, de fokozatosan nyelvi cserekapcsolattá vált ez a lehetőség. Minden évben kétszer találkozunk azóta is német partneriskolánkkal. De abban az évben még volt valami a levegőben. Az akkori német önkormányzat megkeresett minket, ugyanis felmerült az igény német nemzetiségi oktatásra. Nem véletlenül bennünket, hiszen már némettanítás szintjén is szép múltat tudhattunk magunk mögött. A válasz nem késlekedett: igen, bevezetjük ezt az oktatási formát, indítunk nemzetiségi első osztályt. Elfogadtuk köszönettel a felkérést.

1997 szeptemberében négy első osztály kezdte meg a tanévet iskolánkban, az egyik a nemzetiségi. Az első pillanattól kezdve ez az osztály a figyelem középpontjává vált. Reflektorfényben töltötték az életük nagy részét. Iskolán belül és kívül is felhívták magukra a figyelmet.

Több mint 25 éve folyik iskolánkban német nemzetiségi oktatás. Örülünk, hogy jól működik, de tisztában vagyunk vele, hogy folyamatosan nekünk is fejlődnünk kell, ahogy a körülöttünk való világ változik, figyelembe kell vennünk a szülők igényeit is, és megpróbálni a különböző, sokfelől érkező elvárásoknak, kihívásoknak megfelelni.

Borostyánkőy Ágnes
munkaközösség-vezető

Beszámolók: